Születés előtti hatások

2011. Nov. 1.
Talán nem is sejtjük, hogy a születésünk előtt minket ért hatások milyen hosszútávú következményekkel járhatnak a személyiségünket illetően.
Ha szülővé válunk, akkor rendkívül fontos tudnunk, hogy már a magzatunk testi és lelki egészségéért is minden nap, minden percben tehetünk.

Már Arisztotelész is úgy gondolta, hogy a magzat a születés előtt is fogékony a külső ingerekre. Az anya-gyermek kapcsolat már hamarabb megkezdődik, mint amikor érezzük az első mozdulatokat.
Érdekes, hogy ha a születés előtt az édesanya gyakran hallgat egy adott zenét (a vizsgálat egy megnyugtató komolyzenei műről szólt), akkor a baba a születése után is megnyugszik, ha hallja ugyanazt a zenét, illetve gyakran hallott verset is felismer a születése után.

Az, hogy a szüleink vártak-e minket, illetve
fiúnak, vagy lánynak vártak,
az otthoni légkör,
a szülés körülményei,
ikertestvér léte, illetve esetleges halála az anyaméhben,
dohányzás (korábban abba kell hagyni, ha azt szeretnénk, hogy ne legyen hatással a kicsire),
gyógyszerszedés,
terhesség alatti depresszió,
de még az anya lelkiállapota és hangulata, illetve fiatalkori problémái is,
és még számtalan tényező rendkívül fontos hatást gyakorol a megszületésre váró babára.
Negatív hatásai lehetnek a gyermekre vonatkozóan annak is, ha császármetszéssel születik, illetve sok fájdalom árán, nehezen jön világra.

Fontos, hogy az újszülött egy csendes, meleg, sötét, nyugodt, és az érintéseket, mozgásokat tompító, védett és biztonságos helyről, az őt óvó anyaméhből érkezik a világba. Ezért ha a születéskor erős fény, alacsonyabb hőmérséklet, hangos hangok, hirtelen érintések, és bármi szokatlan erős inger éri őt, illetve elszakítják az édesanyjától, az bántóan, és károsan hathat rá.
Viszont ha már a születés után néhány perccel szophat a baba és a köldökzsinórt csak akkor vágják el, amikor már nem lüktet benne a vér, akkor még jobb esélyekkel indul a gyermek az életbe.



A nemzetközi kutatások szerint is a lehető legkevesebb beavatkozással ideális a szülés, amely által minél kevesebb és kisebb traumát él meg a gyermek.
A nem kívánt gyermekek kisebb súllyal születnek, gyakrabban szükséges orvosi beavatkozás, mint várt társaiknál, kevesebbet szoptatják őket és még az iskolában is nagyobb valószínűséggel támadnak nehézségeik, a hiperaktivitást illetően is veszélyeztetettebbek.
Ha az édesanya erős stresszt él meg a terhesség alatt, az szerepet játszhat vetélés, fájdalmas vajúdás előfordulásában és koraszülésben is.
Érdemes a tápanyagbevitelre is figyelmet fordítani, napi 2000-2800 kalória, amit szem előtt kell tartanunk. Ha az első három hónapban ennél kevesebb, az idegrendszeri sérüléssel járhat a babára nézve, illetve koraszülést, halált is eredményezhet. Ha az utolsó három hónapban kevesebb, akkor a növekedést gátolja, és a testsúly végül alacsonyabb lesz, ez eredményezhet tartózkodóbb, ingerlékenyebb viselkedést a későbbiekben a baba részéről.

Ha úgy érzed, hogy néha nagyon nehéz jó szülőnek lenni, de szeretnél hatékonyan megbirkózni a gyermeknevelés nehézségeivel, és olyan gyermeket nevelni, akire büszke lehetsz, akkor jelentkezz a Szülővé válni Tréningre a NőiLélek.hu-n!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük