Vagdosás

2014. Jan. 21.
A kamaszokat, és főként a lányokat érinti leginkább a vagdosás, amely mellett nem feltétlenül, de előfordulhat öngyilkossági veszély is.
A falcolás egy önbántalmazási forma, amely lelki függőséget is okozhat, rászokik a tinédzser, gyorsan reakcióvá válhat, amelyet a feszültségre ad.
Fontos tudnunk, hogy a kamaszkorban az érzelmi viharok azt is jelentik, hogy sok külső és belső történést a fiatal végletesen erősen él meg, számára valóságos az érzelmek hatalmas méreteket öltő intenzitása, amelyekkel szemben úgy érzi, hogy nincs eszköz a kezében, nem tudja elviselni, kezelni, befolyásolni őket.
Ha a fiatal vagdossa magát, akkor általában tehetetlennek érzi magát, nem tudja irányítani az életét, konfliktusos családi környezet és kevés, felszínes barátság általában a jellemző, depresszió is társulhat a problémakörhöz.

A vagdosás során hatalmas feszültség oldódik fel, így ezt a tevékenységet nehéz más, adekvát cselekedettel helyettesíteni, mégis meg lehet találni az alternatívát egyénre szabottan, amely gyakran egy mozgásforma lehet, illetve a feszültség és érzelmek kifejezésének verbális módjai, itt fontossá válhat az asszertív kommunikáció, a konfliktuskezelés, stresszkezelés.
Sikerrel záruló esetekben sokat segíthet, ha találunk olyan területeket, amelyekben érvényesülhet az egyén saját akarata, teljesülhetnek a vágyai, megvalósíthatja magát, örömöt, felszabadultságot élhet meg.
Ilyen lehet például egy hobby, barátságok, vagy egy új környezet.

Folyamatosan indul Kommunikációs-konfliktuskezelő Tréning és Stresszkezelő Tréning, kiscsoportos, és egyéni tréning formájában is, bővebb információ a NőiLélek.hu-n.

írta: Csizmadia Dóra

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük