Hogyan beszéljünk a gyermekekkel a szexualitásról?

2017. Jan. 18.
Ha tudunk beszélgetni a gyermekünkkel a szexualitásról, ő kérdezhet, válaszokat kap, és véleményt is nyilváníthat, azzal a lehető legjobb úton indítjuk el a körültekintő párválasztáshoz, boldog szerelmi élethez és tudatos családtervezéshez vezető úton.

Már pici gyermekeknél is felmerül a kérdés: hogyan lesz a kisbaba?
 
Már az első kérdéseknél, érdeklődésnél érdemes figyelmet szentelni a gyermekünknek, bármilyen korú is. Ne bagatellizáljuk a témát, ne állítsunk valótlant, és ne kezeljük tabuként! Az életkorától függően választhatjuk meg a beszélgetés mélységét, részletességét, és azt, hogy milyen szavakkal fogalmazzuk meg a válaszainkat. Interaktív folyamat legyen, amely során nem egy monológot kell végig hallgatnia a gyermekünknek, hanem ő is aktívan részt vehet a beszélgetésben, kölcsönös eszmecserében. A felnőtt részéről feltett nyitott kérdések ebben sokat segítenek. A nyitott kérdések során a gyermek bővebben válaszol, nem csupán az "igen" és "nem" szavak lesznek a felelet. Pl. meg lehet kérdezni őt arról, hogy mit hallott, látott eddig a témával kapcsolatban, és aztán ehhez hozzáfűzni a válaszokat. Fontos a meleg, elfogadó érzelmi légkör a családban ahhoz, hogy a gyermek kérdezhessen, válaszokat kaphasson, és akár véleményt is nyilváníthasson, még akkor is, ha a véleményével nem értünk egyet.
 
Általában minél kisebb egy gyermek, annál rövidebben válaszolunk a kérdésére, és a válaszok csak a kérdéseit érintik, nem térnek ki további magyarázatra. Az érzelmekre érdemes fektetni a hangsúlyt, így a technikai részletekre még nem szükséges kitérni, megelégszik ennyivel a kérdező. Egy lehetséges válasz, hogy ha egy férfi és egy nő szerelmes egymásba, szeretik átölelni, megsimogatni és megcsókolni egymást, akkor az anyuka pocakjában elkezd növekedni a kisbabájuk, akit nagyon várnak és szeretnek, így válnak családdá.

Az óvodában gyakoriak a visszafogott kuncogások, az egymás teste iránti kíváncsiság, így már ekkor kikerülhetetlen a téma, fontos meghatározni a kereteket, például azzal kapcsolatban, hogy az intim testrészeken nem nyúlhatnak egymáshoz, sőt senki nem érintheti meg ott őket az engedélyük nélkül, ez alól csak a szülő kivétel, az öltözéshez, a mosdóba és fürdőszobába tartozik a meztelenség.
 
A szülőnek még a kamaszkor előtt szükséges lenne beszélgetnie a gyermekével ahhoz, hogy tinédzserként megérthesse a testében és lelkében zajló változásokat. Korábbra tolódott a kiskamasz kor is, így amikor az iskolákban sor kerül a felvilágosításra, addigra a kislányok már nagylánnyá érnek, és a fiúk is úgy vélik, hogy mindent tudnak már a szexualitásról, nagyrészt az internet segítségével, amely nem fedi a valóságot, a felnőtt filmekben látottak pedig még kevésbé.
Ha egy kisgyermek betekintést nyer egy felnőtt filmbe, akkor agressziónak látja az ott történteket, azt a következtetést vonja le, hogy a felnőttek bántják egymást.
 
A szexualitás csodálatos, és az életnek nagyon is természetes része. Ha ezt közvetítjük a gyermekünk felé, akkor ő is így fogja érezni, és nem akadályozza majd a szexualitás megélésében az, hogy tabuként, kínos, szégyenletes dologként tekintene rá.
 
A lelki oldaláról is minden alkalommal kiemelten essen szó, hiszen a testünk nem egy tárgy, hanem rendkívül szoros egységet alkot a lelkünkkel. Ha egy kiskamasz csupán a kíváncsiság miatt próbál ki szexuális jellegű tevékenységet, az azt eredményezheti, hogy üresség érzettel, negatív érzésekkel távozik, vagy később hiányérzet fogalmazódik meg benne, ezért fontos tudnia, hogy bármi történik a testével, az a lelkére is hatással van, illetve azt is, hogy szerelmesen egészen más a szex, mint érzelmek nélkül.
 
A tájékozottság és a vélemény felvállalásának bátorsága megvédheti a gyermeket olyan helyzetektől, amelyekben szexuális jellegű tevékenységre szeretnék őt rábírni az akarata ellenére. Egyrészt jó ha tudja, hogy ez mit is jelent valójában, másrészt nagyobb eséllyel meri felvállalni a saját akaratát, amely később a szexualitás megélésében is segítségére lesz.
 
A védekezés lehetőségeiről és nélkülözhetetlenségéről pedig azért kell beszélni, mert a szexuális életet élő kiskamaszok, kamaszok és fiatalok is gyakran a szerencsére bízzák magukat, ez pedig nem kívánt várandóssághoz és a párkapcsolatok széthullásához vezet sok esetben.

Ajánlom a Hintalovon Alapítvány által létrehozott Yelon.hu oldalt.

A témához kapcsolódó interjú ide kattintva nézhető.

 
 


írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük