Megcsalás nélkül

2017. Jul. 3.
Gyakran teszik fel nekem a kérdést, hogy hogyan történik meg egy megcsalás? Véleményem szerint általáben felismerhető és megállítható az a folyamat, amely megcsaláshoz vezet.
 
A legtöbb párkapcsolatban előfordul, hogy az egyik félnek valaki szimpatikussá válik, elkezdi érdekelni, tehát kialakul egy olyan helyzet, amelyből akár el is indulhatnak érzelmek. Ez a párkapcsolatra nézve válságos szituáció munkahelyen, sporttevékenység, hobby végzése során, és baráti társaságban is létre jöhet.
Ez az a pont, amelyet észre kell venni. Ha a párkapcsolatban kimondatlan hiányok vannak, vagy akár beszéltek már problémáról, akkor különösen érzékeny lehet a helyzet, könnyebben elindulhat az érzelmileg kritikusabb helyzetben lévő fél egy számára új, érdekesnek tűnő partner felé, mert fogadóképesebb állapotban van, nincsenek lekötve az érzelmi vegyértékei.
Tehát itt az idő a kapcsolaton dolgozni, ne várjuk a másik féltől, hogy olvasson a gondolatainkban, hanem fogalmazzuk meg a szükségleteinket, igényeinket, vágyainkat, és vizsgáljuk meg azt is, hogy mi mit tehetünk a másikért! Sokszor gyorsabb és hatékonyabb egy szakértő harmadik fél bevonásával megoldani a problémát.
Ha érzelmek kezdenek kialakulni, arra nincs minden esetben hatásunk, viszont a továbbiak során a viselkedésünkért már felelősek vagyunk. A megoldás az lehet, hogy amennyire lehetséges csökkentjük, sőt megszüntetjük a kommunikációt, kapcsolatot a lehetséges új partnerrel, mielőtt elmélyülnének az érzelmeink, és kötődés alakulna ki. Így tudatosan újra és újra a kapcsolatunk/házasságunk mellett döntünk, és érzelmileg elhatárolódunk másoktól, akik veszélyt jelenthetnének a kapcsolati egységre. A tapasztalat azt mutatja, hogy idővel a kezdetben új, érdekesnek tűnő és változatosságot jelentő partnerrel is csökken majd az érzelmek intenzitása, átalakul a szerelem. Ha egy probléma felbukkanásakor minden alkalommal inkább új kapcsolatba kezdünk, akkor nem adjuk meg az esélyt magunknak és a párunknak arra, hogy egy igazán mély, teherbíró, értékekkel rendelkező bizalmi társkapcsolatot, szövetséget alakítsunk ki. Pedig a legtöbb ember ezt fogalmazza meg élete céljának és értelmének.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük