Hagyjuk meg a gyermekeknek a Mikulás és a Karácsony varázslatos világát!

2020. Dec. 4.
Minden évben lehet olvasni arról, hogy néhány pszichológus szerint nem szabad "hazudni" a gyermeknek a Mikulásról és a Jézuskáról.
Szerencsére a gyermeki lélek ismeretének köszönhetően a legtöbb pszichológus egyet ért abban, hogy a gyermekeknek elképesztően sokat adnak a mítoszok az Ünnepek alkalmával is.
Az óvodáskort a mágikus gondolkodás jellemzi, a gyermek hinni akar a csodában, elképzeli, megteremti magának, és a világképébe nem illő információkat kiszűri, tudattalanul figyelmen kívül hagyja, vagy visszautasítja azokat. A fantázia keveredik a valósággal, számára minden lehetséges. A rituálék, ismétlődő szokások, hagyományok erősítik a biztonságérzetét.
Lehetséges, hogy nem válaszolunk minden keresztkérdésre, elmondhatjuk, hogy pl.fogalmunk sincs arról, hogy a Télapó hogyan tudja körbe utazni egyetlen éjszaka alatt az egész Földet, de láthatóan megoldja valahogy, hiszen az ajándékok megérkeznek.

Léteznek jó és rossz titkok, erről beszélnünk kell a gyermekeinknek, tudniuk kell, hogy vannak olyan titkok, amelyeket meg kell tartani, mert jó érzést, örömöt, kellemes meglepetést okoznak, de ha egy titok fájdalmat, szégyent, bűntudatot, félelmet, hasfájást, fejfájást okoz, akkor szólni kell róla egy olyan felnőttnek, akiben bíznak.

A virgáccsal kapcsolatban Kádár Annamária neves gyermekpszichológus azt mondja, ne adjunk virgácsot a gyermekeknek. Hagyjuk meg a lehetőséget a számukra, hogy kijavíthassák a hibáikat, igyekezhessenek és ne csak az elért eredményeik alapján értékeljük őket, az ajándék ne jutalom legyen, a természeténél fogva ne valamiért cserébe járjon, hanem a gyermeknek önmagáért, az Ünnep miatt. Engedjük meg magunknak, hogy feltételhez nem kötötten örüljünk egymásnak.



Kb. 7 éves kortól kezdődik az a folyamat, amikor kialakul a realitásérzék. Iskoláskorban a gondolkodás megváltozik, a gyermekek megérnek arra, hogy elfogadják a valóságot, és a rendelkezésükre álló információkat összekötve általában rájönnek az igazságra.
Ekkor, ha már nem erősíthető a hitük /pl. olyan kompromisszummal, hogy a szülők besegítenek a Mikulásnak, vagy ha a hitünk szerint azt mondjuk, hogy tényleg léteznek angyalok, akik vigyáznak ránk, nem csak Karácsonykor/ akkor érdemes elmondani nekik Szent Miklós és Jézus történetét is, hogy lássák, nem légből kapott mesékről van szó. Előfordul, hogy a szülő számára trauma a felismerés, hogy a szeme fénye búcsút mond a gyermekkor egy részétől a felismerésekkel. A gyermekünk viszont akár büszke is lehet magára amiatt, hogy a titok tudása felnőttesebb státuszba emeli, bevonhatjuk őt a közös készülődésbe, ajándékkészítésbe, és együtt titokban tarthatjuk a tudásunkat a kisebbek előtt. Fontos, hogy a szokások megmaradjanak, ugyanúgy kitegyük a csizmákat az ablakba, a jótettek és szeretet érzése körüllengje az Ünnepeket.

A témában készült interjút ide kattintva megnézheti.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük