Bátorságpróba

2014. Jan. 21.
A fiatalok körében egyre terjednek a videók, amelyeken bátorságpróbának nevezett nehézségeknek teszik ki magukat, ezzel bizonyítva, hogy elismerésre méltóak.
A közösségi média hatalmas népszerűsége magával hozta a szereplési vágyat, a like-ok és kommentek után sóvárgást, a videók villámgyors terjedését.
A bátorság erény, de ezeken a felvételeken átgondolatlan, veszélyes, a következmények mérlegelése nélküli, felelőtlen cselekedetek láthatóak, amelyek maradandó károsodást, fulladást, halált is okozhatnak.
A bátorságpróbának nevezett mutatványokat vállaló fiataloknál gyakran látható, hogy több figyelemre vágynak, sekélyes az önismeretük, bizonytalanok magukban, az önértékelésük nincs a helyén, befolyásolhatóak, tartanak attól, hogy kevesebbet érnek, mint a társaik, éheznek az elismerésre.
Kamaszkorban felértékelődnek a kortárs kapcsolatok, a csapatszellem és az egymásra való hasonlítás, a konformitás, egymás követése, gyakori jelenség lesz az, hogy beállnak a sorba. Mindemellett ebben az életkorban a veszélykeresés, kockázatvállalás is nagyon jellemző sajátosság.
Tehát a bátorságpróbáknál az egyik fő tényező a bizonyítási vágy, megfelelni akarás, különösen, ha személyre szabott felszólítást/kérést kap a fiatal a próba elvégzésére, ekkor csak kevesen merik visszautasítani a kérést, félnek nemet mondani, kivívni a társaik rosszallását, esetleg lenézését.
Motiválhatja a fiatalokat az, hogy a többieknél többet mutassanak, túllicitálják egymást, tehát az önbizalmukra is hatnak a bátorságpróbákról szóló videók, versengésre buzdítják őket.
Hangsúlyos szempont a viszonylag gyorsan elvégezhető feladat, kevésbé kell hozzá kitartás és eltökéltség, mint egy hosszabbtávú cél elérésénél, könnyűnek tűnik az út az elismeréshez, híressé váláshoz, a kockázatvállalással nagyobb elismerésre számítanak a bátorságpróbát végzők.
A szülő a tiltással tinédzserkorban nem ér el eredményt, sőt így a cél ellentétje felé terelheti a gyermekét. A kamaszkor előtt kell még megtanítani a gyermekeknek azt, hogy mondhatnak nemet, hallgathatnak a saját józan eszükre, mérlegelhetik a szituációkat, és megszűrhetik az információkat saját legjobb belátásuk szerint.
Ha bátorságról beszélünk, akkor tegyünk valóban értelmes, értékes dolgokat, álljunk ki valakiért, mentsünk meg valakit, vállaljunk felelősséget, mutassunk példát! Ez több energiát és odafigyelést igényel, mint egy csak magunkban elvégzett, vagy barátokkal felvett bátorságpróba, de ez az igazi bátorság.
Fontos tudnunk, hogy mindig van alternatíva, döntési lehetőség, választhatunk mást, amiben kitűnhetünk, megtalálhatjuk a megfelelő utat ahhoz, hogy nem csak tiszavirág-életű elismerésre tehetünk szert.

A cikk témájában készült interjú itt látható.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük