Ikrek

2015. Feb. 8.
Az ikrek olyan mély összhangot, összetartozást és kötődést tapasztalhatnak meg egymás által, amely csak az ő sajátjuk, ezt a méhen belüli közelség és közös fejlődés indokolja.
Az a harmónia és biztonságérzet, amelyet megélnek, egészen ritka,  azt érezhetik, hogy mindig számíthatnak egymásra.
Fontos számukra, hogy ne vonják össze őket már az elnevezésük tekintetében sem, ne mindig csak "az ikrek"-ként említsék őket, és ne kelljen teljesen egyforma ruhát hordaniuk, lehessen valamelyest eltérés a külsejüket illetően, megtapasztalhassák a kb. 99%-os egyezés mellett fennálló egyéni különbségeiket, kialakulhasson a saját világuk is, amely a másikétól eltérő.
Ha egy csoportba, illetve osztályba járnak, akkor lehetséges, hogy csak egymással játszanak és beszélgetnek, így elszigetelődve a társaiktól az izoláltság miatt nem alakulnak ki megfelelő társas kapcsolatok, a szociális háló.
Az ikrek gyakran egymás riválisaivá is válhatnak, hiszen gyakrang összehasonlítják őket, amely az egyikük számára kedvezőtlen lehet.
Ha az ikreknek van még egy testvérük, az a harmadik gyermek esetében azt is jelentheti, hogy az ikrekre eső nagyfokú figyelem miatt ő úgy érzi, hogy kevesebbet törődnek vele, érdemes ezért több figyelmet szánni rá, minőségi időt tölteni vele is.
A kezdeti időszakban a családot elképesztő mértékben megterhelheti az ikrecskék gondozása, az etetés-altatás-pelenkázás ritkán összehangolt hármasából kilépve az alvás lehetősége jelentheti az első és legfontosabb segítséget, így ha az édesanyának van segítsége, és el is tudja fogadni azt, azzal elkerülhető a szülés utáni depresszió, amely során az anya képtelennek és alkalmatlannak érzi magát az anyaságra, és ezt az érzést a kimerültsége még fokozza.
A szülők számára az egyik legfantasztikusabb érzés, amikor látják, ahogyan az ikreik nem csak felébresztik egymást, civakodnak, illetve az egyikük ha elkezd sírni, akkor követi őt hamarosan az ikertestvére is, hanem összemosolyognak, játszanak együtt, pozitívan reagálnak egymásra.
A témával kapcsolatos FEM3 Café interjút itt nézheti meg.írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük