Az önismeret jelentősége

2013. Apr. 25.
Talán néha úgy tűnik, hogy az önismeret olyan, mint az egészség. Ha rendelkezünk vele, akkor azt gyakran észre sem vesszük a hétköznapok során, de ha nincs, akkor égető a hiánya.
Miért jó, ha ismerjük magunkat? Mert az életünk minden percére kihat az, hogy jóban vagyunk-e önmagunkkal, ki tudjuk-e alakítani és fenn tudjuk-e tartani a lelki egyensúlyunkat, meg tudjuk-e valósítani önmagunkat.


Az önismeret azt jelenti, hogy értjük önmagunkat, motivációinkat, belső folyamatainkat, tisztában vagyunk a képességeinkkel, nehézségeinkkel, céljainkkal. Az önismeret a leginkább segítségünkre lehet abban, hogy helyt álljunk az életünk során, sikereket érjünk el, javuljon az önbecsülésünk, magabiztosak lehessünk. A lelki harmóniához és az önelfogadáshoz nélkülözhetetlen az önismeret.
A személyiségünk egyrészt állandó egység, mégis folyamatosan változik, ezért az önismeret útja gyakran rögösnek és hosszúnak tűnhet.
Érted-e, hogy mit miért teszel? Tudod, hogy ki vagy valójában? Elfogadod Önmagad, és látod az értékeidet? Képes vagy-e koordinálni a reakcióidat? Tudod-e, hogy honnan ered, ahogyan viselkedsz egy-egy szituációban? Hogyan hatsz másokra, mit mutatsz, mit sugárzol magadból?
Tudod, hogy mi a szeretetnyelved? Milyen embernek tartod magad, és milyennek látnak mások? Milyen az én-ideálod? Tisztában vagy az érzéseiddel, gondolataiddal, cselekedeteiddel, és ezeket összhangba tudod hozni? Tudod, hogy mit szeretnél az élettől, mit akarsz elérni? Vannak céljaid? Hogyan hozol döntéseket? Hogyan oldod meg a problémákat? Hogyan kommunikálsz a konfliktusok során? Ki tudsz bontakozni? Mik az erős, és mik a fejlesztendő pontjaid? Mit jelent Neked a siker? Mi Számodra az önmegvalósítás? Mi a fontos az életedben? Mit jelent Neked a boldogság? Mire vágysz? Hogyan töltődsz fel, hogyan kapcsolódsz ki? Mi Számodra a leghatékonyabb stresszoldó módszer?
Számtalan kérdést tehetünk fel, amely segíti az önismeretet. Nem kell kétségbeesnünk, ha hibákat fedezünk fel magunkban. Egyikünk sem tökéletes, viszont a hibák tanulási pontok lehetnek. A cél a kiegyensúlyozottság, elégedettség, ehhez leggyakrabban a fejlődésen át vezet az út. Ha figyeljük önmagunkat, és igyekszünk fejlődni, akkor nő az önbecsülésünk, megtalálhatjuk a saját válaszainkat, és ezáltal kiegyensúlyozottabbá, boldogabbá, sikeresebbé válhatunk.

Ha úgy érzed, hogy nem tudod ki vagy, és mit szeretnél az élettől, ha úgy látod, hogy mások félreismernek, ha nem tudsz olyan lenni, mint amilyenné szívesen válnál, akkor jelentkezz az Önismereti Tréningre a NőiLélek.hu-n, itt az idő egy izgalmas felfedezőúthoz, derítsd ki, hogy milyen is vagy valójában!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük