A dicséret ereje

2011. Mar. 20.
Számos kutatás alátámasztotta korábban, és napjainkban is, hogy a dicséretnek, elismerő szavaknak, pozitív megerősítésnek milyen varázslatos ereje van, szemben a negatív megerősítéssel, szidással, elmarasztalással, amely komoly károkat okozhat.

Mintegy önbeteljesítő jóslatként is működik, a többet dicsért, pozitív hozzáállással fogadott gyermekek rohamosabban fejlődtek, mint társaik. És mondanom sem kell, az elmarasztalt, gyakran szidásban részesített gyermekek lemaradtak.

Nem nehéz elképzelni, hiszen ha süt ránk a nap, mi is szívesebben útnak indulunk, több erőt érzünk magunkban. Míg borús, felhős időben, csöpörgő esőben, szélben inkább visszahúzódunk, alábbhagy a lelkesedés. A dicséret, mosoly és a szeretet olyan, mint a napsugár. Ne spóroljunk vele!

A szidást viszont ötször is gondoljuk át, mielőtt kimondjuk.
A kevéssé sikerült dolgokban is lehet pozitívumot találni, megfogalmazás kérdése, és az illető máris jobban érzi magát, több kedve lesz újra nekirugaszkodni. Pl.: „Nagyon ügyes vagy, de lehet, hogy még ennél is szebbet tudsz csinálni, ha jobban odafigyelsz.”

Ha úgy érzed, hogy néha nagyon nehéz jó szülőnek lenni, de szeretnél hatékonyan megbirkózni a gyermeknevelés nehézségeivel, és olyan gyermeket nevelni, akire büszke lehetsz, akkor jelentkezz a Szülővé válni Tréningre a NőiLélek.hu-n!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük