Szexualitás

2013. Jun. 11.
Napjainkban a szexualitással való ismerkedés korábbi életszakaszba tolódott, gyakran már 13-14 éves korban saját tapasztalatot szeretnének gyűjteni a kiskamaszok.
Tendenciát figyelhetünk meg abban, hogy egyre több olyan könyv jelenik meg, amely a testi szerelemnek csak egy szeletét mutatja be, egy aspektusból írja le azt.

A személyiség formálódása szempontjából rendkívül fontos, hogy a legfogékonyabb időszakban, amikor a testi érés elkezdődik, és kinyílik az érdeklődés az erotika világára, milyen impulzusok érik a tinédzsert. Ekkor indul az útkeresés, a fiatal elkezdi olyan szemmel nézni a világot, amely segíti a döntést, számára mi "igen", és mi "nem".
A szülő viselkedése befolyásolja, hogy milyen irányba indul el a gyermek. Fontos, hogy nyitottan, bizalommal tudjuk fogadni az esetleges kérdéseket, jelezzük, hogy később is szívesen beszélgetünk erről a témáról, ha igény lenne rá. A bizalmas információkkal, kérdésekkel, sose éljünk vissza, egy nem megfelelő szituációban nem vághatunk vissza ilyen módon! Példát mutathatunk, értéket közvetíthetünk, és a nyílt kommunikációnkkal mutathatjuk, hogy nem egy szégyenletes témáról, taburól van szó, hanem fontos, hogy szóba kerüljön, hogy mi fán terem a szex.
Sokan a szülői elzárkózás mellett az internetről, könyvekből, újságokból tájékozódnak, és az ott látottak alapján felszínes, érzelmek nélküli, esetleg a normalitástól eltérő irányba indulhatnak, akár próbálkozás, akár tartós szemlélet szintjén. Az erotikával foglalkozó könyvek fordulatos, izgalmas cselekménnyel vonják be az olvasót, aki az olvasás, vagy filmnézés során átélheti azt a túlfűtött, izgalmas, titokzatos, új, és akár változatosságot biztosító érzelmi állapotot, amely a saját életében talán kevéssé van jelen.
Gyakran az egyéjszakás kaland izgalmat és szenvedélyt ad, amelyet máshonnan nem tud pótolni az illető, úgy érzi, hogy növeli az önbizalmát, ha a csábítás sikerrel jár. Sokan az élet élvezetét habzsolásként valósítják meg, hedonizmussal, és felelősségtől mentesen.
Ha valaki szexfüggővé válik, annak komoly okai, illetve előzménye van, és mint a többi függőség, valamely hiányt pótol az érintett életében.
Akkor élhetünk boldog és tartalmas életet, ha a szexualitást a felszínnél mélyebben, intimitással és lelki biztonsággal kibélelt párkapcsolati keretek között élhetjük át, megtapasztalva a kölcsönös adok-kapok örömét. Így nem a kizárólag fizikai megélés, és a "ha nem jó, továbblépek", vagy a partnerváltogatás szemlélete van jelen, hanem a közös fejlődés, közös élmények egy tartalmasabb, színesebb dimenzióba repítenek.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük