Nem vettek fel

2013. Jul. 24.
Kedves Felvételiző! Ez a cikk Neked szól, ha idén nem vettek fel!
 
Ha nem vettek fel, akkor most talán elkeseredtél. Ez természetes érzés ilyen helyzetben. Talán a szüleid is csalódottak, és együtt keresitek a választ a kérdésre? "Miért nem vettek fel?" Fontos a megértő, nem hibáztató környezet, a család hozzáállása segíthet megbirkózni a kudarccal, ilyenkor nincsen helye bűnbakkeresésnek!
A helyzet adott, viszont azt Te döntöd el, hogy mit kezdesz vele? Az alábbi egy jó akcióterv lehet:

1. Természetesen van egy idő, amíg el kell gyászolnunk egy adott helyzetre vonatkozóan, vagy későbbre kell helyeznünk a reményeinket.
Utána viszont  a legjobban jársz, ha kihozod a szituációból a legtöbbet, és a javadra fordítod.
2. Tarts önvizsgálatot! Mindent megtettél az ügy érdekében? Legközelebb is így csinálnád?
3. Nézz magadba, valóban ezt az utat szeretnéd járni? Lehetséges, hogy tudattalanul nem érzed a Tiednek ezt a lehetőséget, és emiatt nem tudod kihozni magadból a maximumot.
4. Vondd le a tanulságot!
a) Ha nem tettél meg mindent, viszont újra megpróbálod, akkor ügyes időbeosztással, kitartással és szorgalommal célba érsz! Ha nem tudtál igazán felkészülni, akkor ez egy új lehetőség arra, hogy megtanulj tanulni (hiszen ez nem egy magától értetődő képesség, és nem mindenkinek meg könnyen), így a főiskolára, egyetemre felkészültebbé válhatsz, ott majd könnyebben, eredményesebben veszed a vizsgaidőszakot.
b) Ha nem tettél meg mindent, akkor utána kell járni, hogy miért nem, és át kell gondolni, hogy hogyan fogsz most mindent bevetni, mi segítene abban, hogy célhoz érj?.
c) Ha valójában nem is ezt akarod, akkor ideális a helyzet ahhoz, hogy újra tervezz!

A legfontosabb, hogy ne érezd úgy, hogy erre a lapra tettél fel mindent, illetve, hogy ha egyszer nem sikerült, akkor máskor sem fog. Jó, ha tudod, hogy képes vagy rá, és egy kudarc nem kudarc, több lehetőség áll még előtted, és több esélyed van rá, mint korábban, mivel a helyzet átgondolása után valószínűleg jobban teljesítesz majd.
Előfordul, hogy valakit hamarabb felvesznek, mint egy barátját, és mégis az diplomázik később, aki hamarabb felvételt nyer! Tehát inkább felkészülten de később kerülj a felsőoktatásba, minthogy hamar, de kevésbé felkészülten, mert csak így leszel eredményes!
Érdemes feltenni a kérdést, hogy mi lehet az aktuális helyzet üzenete? Sokan úgy látják az ehhez hasonló helyzeteket, hogy nyertek egy évet. Mire is? Arra, hogy rájöjjenek, valójában mit is akarnak az élettől, munkatapasztalatot szerezzenek, tanuljanak esetleg tanfolyamon, vagy különórák alkalmával, belekóstoljanak új dolgokba, felkészüljenek lelkileg is a felsőoktatásban töltendő évekre, az önállóságra, felelősségre.
Talán nem véletlenül történt így, lehet, hogy azokkal az emberekkel kell megismerkedned, akiket jövőre vesznek fel, mint ahogy majd Téged is. Lehet, hogy közöttük találsz majd új barátokra, és a jövő évi közegben ismerkedsz meg számodra majd fontossá váló emberekkel.
 
Kérdések és válaszok

Milyen rövid és hosszú távú stratégiát dolgozhat ki a diák akkor, ha nem vették fel?

Kérdés, hogy van-e már B terv? Érdemes mihamarabb kialakítani az új képet az elkövetkezendő egy évről, hogy a diák minél kevesebb ideig maradjon bizonytalanságban, hiszen könnyen lehet, hogy úgy érzi, eddigi élete legnagyobb kudarcát élte át.
Érdemes fejleszteni magát, új esélyt adni, jobban oda tenni magát.
Jó, ha ezt a plusz évet a diák számára hasznos tevékenységekkel és sikerélményekkel töltjük fel.

Hogyan kezelheti a diák azt a helyzetet, hogy eddig szervezett keretek között élte a mindennapjait, mostantól azonban ez nem így lesz, saját maga gazdálkodik az idejével?

Nehéz helyzet, hiszen általában teljesen mást igényel, mint a korábbi diákélet. A felsőoktatásban sincs osztályfőnök, aki figyelmeztet a határidők előtt, és segít eligazodni a főiskola/egyetem útvesztőiben. Az érettségi utáni időszak sokaknak az első lépés a felnőtté válás útján.
Ha nem vették fel a diákot, akkor itt az idő kialakítani, illetve megerősíteni a felelősségtudatot, önállóságot, hiszen erre később nagy szükség lesz, és csak az boldogul jól, aki képessé válik ezekre.

Hogyan tud rendszert vinni az életébe?

Tervezéssel, időbeosztással, önfegyelemmel, ilyenkor fontos lehet a család, barátok odafigyelése, főleg a kezdeti időszakban. A kontroll mellett fontos a mérleg másik oldala, a spontaneitás, kikapcsolódás, jutalmazás is, ha ez is jelen van, akkor tud igazán jól működni a kontroll, mert nem feszülünk túl.

Miként tud segíteni a család?

Elfogadás, megértés, nem hibáztatás, nem bűntudatkeltés, motiválás, kérdezés, támogatás lelkileg is. Önállóságra, felelősségvállalásra nevelés következetesen, pozitív szemlélet, családias, bíztató légkör.

Milyen jelekből tudják észrevenni a szülők, ha esetleg szakember segítségére van szükség a helyzet feldolgozásához?

A fiatal begubózik, nem akar kimozdulni, tartósan lehangolt, étvágytalan, illetve alvászavarokkal küzd, baráti kapcsolatai megromlanak, nincsenek tervei, az igényeit pedig nem fejezi ki, mert úgy érzi, tehetetlenné vált, nem tudja irányítani az életét, esetleg kirívóan agresszívvá vált.

A kérdéseket köszönöm Kele Tímeának, a felvi.hu-tól

A sikeres felvételihez vezető úton még néhány dolgot érdemes megtanulnod, ebben segíthet a Karriertervezés Tréning a NőiLélek.hu-n, itt feltérképezheted az erősségeidet, kialakíthatod a célodhoz vezető akciótervet, és nélkülözhetetlen szempontokat kaphatsz a tanulás, időkezelés, álláskeresés területeire vonatkozóan is.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük