Álmok

2013. Sep. 25.
Számtalan álomértelmezéssel találkozunk, mégis lehet, hogy egyik sem adja meg a valódi választ az álmainkkal kapcsolatos kérdéseinkre. Hogyan lehetséges ez, és hol találjuk meg a valódi válaszokat? Egyáltalán miért fontosak az álmok?

Mi az álom?
Az álom tartalmai a tudattalanból jönnek, Bagdy Emőke szavaival élve: "Az álom a lélek szellőzködése". Amíg a testünk pihen éjszaka, addig az álmokban aktivitás jelenik meg, ezáltal a lelkünk is igyekszik regenerálódni, nem csak a testünk az alvás során.



Mikor álmodunk, és mennyit?
Az alvás gyors szemmozgásokkal teli REM fázisaiban álmodunk.
Egy egészséges ember egy éjjel 4-5 álmot lát, bár gyakran nem emlékszik egyikre sem.

Miért fontosak az álmok?
Az álmok a feldolgozást segítik, létfontosságúak, ezt alváskutatások bizonyítják. Akit mindig felébresztenek az álmodás szakaszában, memóriazavarokkal, idegességgel küzd, kimerült, depressziós lesz, és egyre fokozódó mértékű testi és pszichés tüneteket produkál, végül az illető elszakadhat a valóságtól. Az álom-megvonást kínzásként is használták.

Értelmezés
Az álmainkban megjelennek az érzéseink, vágyaink, reményeink, tapasztalataink, és a félelmeink, illetve a jövőről való sejtéseink is.
A környezet aktuális ingerei is befolyásolhatják az álmunkat, pl. hogy fázunk-e, és milyen zajokat hallunk.
Az álmoknál mindig a személyes, egyéni értelmezés a fontos, nincs általános jelentés sokszor, és nem a konkrét tárgyak mentén haladunk, bár a szimbólumok sokaknál hasonló jelentéssel bírhatnak.
Tehát a kiváltott érzések, szimbólumok kulcsfontosságúak, az a kérdés, hogy az álmodónak mit jelent, mi volt az álom csúcspontja, milyen érzéseket hozott.
Más álmát csak ő rajta keresztül, az ő segítségével lehet többnyire megfejteni, mert a gondolatmenetünk, múltunk, értelmezéseink különbözhetnek.
Van, hogy megérezzük, hogy a másikban mi zajlik, és erről álmodhatunk is. Ha két ember egymásra van hangolva, előfordulhat ilyesmi, például pároknál, ikertestvéreknél.
A relaxáció segíti az álmok értelmezését, hiszen egy hasonló, nyugodt, intuitív tudatállapotot jelent.

Visszatérő álom
Ha újra és újra visszatér egy álmunk, az azt jelenti, hogy dolgunk van vele, érdemes megértenünk az üzenetét, és feldolgoznunk azt, amiről üzen, illetve az ahhoz kapcsolódó érzéseinket.

Bűntudat
Előfordulhat, hogy bűntudatot érzünk valamely álmunk miatt, de fontos tudnunk, hogy az álmainkból feltörő tudattalan tartalmak önkéntelenek, nem tudjuk olyan mértékben irányítani, szabályozni őket, mint a viselkedésünket éber állapotban.



Miben segítenek az álmok?
A feszültségek feldolgozásában, az érzelmeink kiforrásában, akár új ötletek kitalálásában is.
Az álmokon keresztül jobban megismerhetjük magunkat, a naplózás módszerére támaszkodhatunk ebben. Ébredés után közvetlenül írjuk le, hogy mit álmodtunk, és ez milyen érzésekkel tölt el minket, mi jut róla eszünkbe.

A témában érdemes Polcz Alain írásait olvasni.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük