A női orgazmus misztériuma

2014. Jan. 17.
A női orgazmus a mai napig sokak számára titokzatos, kiismerhetetlen jelenség. Van, aki számára hétköznapi, jól ismert, mások számára elérhetetlennek tűnő, megfoghatatlan, illékony érzés.

A női orgazmus nem csak egy testi érzés.
Sok nő számára a másik közel engedését, önmaga kendőzetlen felfedését, az elfogadni tudást, sőt az önzőséget is jelentheti, ezekhez pedig sokszor hosszú út vezet, összetett lelki folyamatok előzik meg a célba érést.
A csúcspont eléréséhez általában szükséges, hogy a hölgy szépnek, vonzónak érezze magát, tehát ne legyen kisebbrendűségi érzése, illetve negatív képe önmagáról vagy a testéről, ne szorongjon, és ne féljen attól, hogy elveszíti a kontrollt saját maga felett.
A szexuális élet minősége összefüggésben áll az érzelmek mélységével, és a partnerhez való kötődéssel is.
Azok a párok, amelyek tagjait szoros szálak fűzik egymáshoz, párkapcsolati, illetve szexuális problémák esetén nem a kapcsolaton kívül keresik a megoldást, nem a partner cseréjétől várják a javulást, hanem a kapcsolaton belül, együttes erővek képesek felülkerekedni a nehézségen, és magasabb szintre lépni.
Ahhoz, hogy egy nő el tudja engedni megát, általában fontos az együttlét előtt és után is kontaktus a két fél között, intimitás, összebújás, simogatás, beszélgetés, ráhangolódás, felvezetés és levezetés.
A felszabadult érzés eléréséhez szükséges, hogy függetleníten tudják egy időre magukat attól az önzetlen törekvéstől, hogy kizárólag a másik fél, az ő öröme, a neki adás legyen a középpontban.
A csúcspont elérését megnehezíthetik a zavaró körülmények, kényelmetlenségek, cikázó gondolatok, bűntudat, harag, félelem, bizonytalanság, illetve a korábbi negatív élmény a szexszel kapcsolatban, és a teljesítményszorongás
Önmagára való odafigyeléssel és gyakorlással mindenki megtudhatja, hogy mik a teste és lelke számára a legjobb érzések, kiismerheti a saját rezdüléseit.
Természetesen ezek változhatnak is, ehhez szükséges a saját magunkra való odafigyelés, érzéseink megfogalmazása, és az igények kifejezése, akár nonverbálisan a partner felé.
Ha nem sikerül elérni, vagy visszaesés tapasztalható, annak az okait egyénileg lehet hatékonyan feltárni, hiszen az okok között szerepelhet egy nehéz életesemény, párkapcsolati gondok, szorongás, depresszió, de önértékelési problémákkal, illetve nagy mértékű stresszel, magas fokú önzetlenséggel is összefüggésbe hozható a probléma.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük