Gyermek és szorongás

2015. Jan. 19.
A gyermeki szorongások területe nem az a terep, ahol korlátokat kell felállítani és fegyelmezni kell.
A szorongás a gyermek számára valódi megélés, komolyan kell venni, nem bagatellizálhatjuk el, számára tényleg ott van a félelme tárgya, még ha mi nem is látjuk.
A szorongás jelei lehetnek, hogy sírással reagálhat, esetleg elbújik, nincs étvágya, nem tud aludni, rágja a körmét, haját. Teljesítményhelyzetben, ha fokozódnak az elvárások, akkor erősödhetnek a félelmek, komolyabb esetben a szobatisztaság terén is visszaesést okozhat. Ijesztő filmek rémálmokat okozhatnak, sőt ha rendszeresen lát nem neki való képeket, filmeket a gyermek, akkor később pánikbetegség is kialakulhat.
Ha a gyermek tartósan, heteken át különösen érzékeny lehangolt, borúlátó, görcsös, leblokkol új vagy váratlan helyzetekben, betegnek érzi magát, fáj a feje, hányingere van, gyakran megy pisilni, akkor érdemes segítséget kérni a szorongás oldásában.
A lányok és fiúk eltérően mutathatják a szorongás jeleit, a lányok mernek gyengének mutatkozni, sírni, de a fiúkat sokszor arra nevelik, hogy erősnek és bátornak kell lenniük, ne mutassák ki az érzéseiket, így agresszióba csaphat át a szorongás.

Ne hagyjuk magára a félelmeivel, és ne erőltessük az ezekkel való szembe nézést. Legyünk mellette, ha szüksége van ránk, így érzelmi és fizikai biztonságot adunk. Kommunikáljuk felé, hogy az érzései természetes, elfogadható érzések, másokkal is előfordul hasonló. A saját példánkkal megküzdési stratégiákat adhatunk a kezébe azzal, ahogyan mi kezeljük a félelmeinket.
A szorongásnak funkciója is van, jelző, figyelmeztető értékkel bír, óvatosságra int, fékként funkcionálhat, átgondolásra késztet, bizonyos dolgoktól megvéd, amelyek árthatnak nekünk.
Segíthet, ha a gyermek beszél róla, ne kérdezgessük folyton, csak ha úgy látjuk, hogy aktuális, illetve jelezhetjük neki, hogy bármikor fordulhat hozzánk, számíthat ránk. Rajzzal, játékkal oldhatja a félelmeit, költhetünk mesét is, amelyben erős lehet a főhős és bátor, segítői lehetnek, akik a társai, és leküzdenek együtt minden nehézséget, félelmet. Fogadjuk el, hogy létező dolog, amitől fél, ne próbáljuk tagadni, valamiféle mágiával, varázslattal elűzhetjük, átváltoztathatjuk, ártalmatlanná tehetjük a félelme tárgyát. Az ölelés, simogatás, összebújás, bíztató szavak megnyugvást hoznak.
Gyakran sötétben felerősödnek a félelmek, mert a sötétbe belevetítheti a belső érzéseit, ha kéri, akkor enyhítheti a helyzetet egy kis beszűrődő fény, kis lámpa.
Átmeneti tárgynak nevezzük azt a kis plüsst, rongyikát, párnát, lepedődarabot, amivel aludni szokott a gyermek, ami pótolja a szülőt, amikor nincs jelen, ilyenkor ennek a tárgynak kiemeltté válik a jelentősége.

A témához kapcsolódó interjúkat ide kattintva nézheti.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük