Újévi fogadalmak

2015. Jan. 1.
Az Ünnepek után gyakran ürességet érzünk magunkban. Talán kimerültünk és vártuk, hogy vége legyen a rohanásnak, készülődésnek, de velük együtt az öröm is elillan, és távolinak tűnnek a pihenés napjai. Ha minden figyelmünket az Ünnepekre összpontosítottuk, akkor egyfajta gyászreakció játszódhat le bennünk, főként ha úgy érezzük, hogy nem volt tökéletes. Fontos, hogy tudjuk, mindent megtettünk, adjunk magunknak időt az átállásra! Ilyenkor segíthet, ha visszanézünk az elmúlt évre, átgondoljuk a külső és belső történéseket, tanulságokat vonunk le, és ezzel együtt előre is tekintünk körvonalazzuk, hogy mit szeretnénk másként csinálni. Ez a fejlődés kulcsa. Mindannyiunknak szüksége lehet lezárásokra és új esélyekre.
Ha úgy érezzük, hogy az Új Év eleje vontatott és sötét a Karácsony csillogása után, gondoljunk arra, hogy az életünkben számtalan olyan esemény lehet, amelyet érdemes várni, ha nem találunk ilyet, ki is tűzhetünk dátumokat, amikor például vendégeket hívunk, színházba megyünk, vagy egy randevúra a párunkkal.
Ne csak a nyaralás és a Karácsony időszaka legyen, amit várunk, a hétköznapokba is iktathatunk számunkra pozitív dolgokat, alkalmat a feltöltődésre, hobbyra, időt a szeretteinkre, legalább minden hétre, hogy ne mókuskerékként éljük meg a hétköznapokat, keressünk nagyobb célt, értelmet, amiért érdemes minden nap felkelni.
Ha szeretnénk megfogadni valamit, azt nem csak Szilveszterkor tehetjük meg, hanem az év bármely napján. Ez azt is jelenti, hogy ha nem sikerül betartani, akkor másnap újra kezdhetjük, nem kell megvárnunk az év végét! Néhány szempontot érdemes figyelembe venni.


 
Hogyan tudjuk betartani a fogadalmunkat?
1. Nem csak teljesítmény alapú lehet egy fogadalom, azt is megfogadhatjuk, hogy többet pihenünk és a családunkra több időt szánunk a munka mellett.
2. Egy fogadalom fontos funkciója, hogy egyről a kettőre jussunk, fejlődjünk, büszkék lehessünk magunkra, tehát olyat válasszunk, amelyből ezt érezhetjük.
3. Ha külső elvárásoknak szeretnénk megfelelni, akkor lehet, hogy nem tudjuk hosszútávon betartani a magunknak tett ígéretet, a kitartáshoz szükséges, hogy mi magunk akarjuk megvalósítani az adott célt, saját vágyaink mentén.
4. Közelíthetünk az én-ideálunkhoz is, vagyis ahhoz, hogy milyenek szeretnénk lenni, hiszen az önbizalmat növeli, ha a jelenlegi énünk és ideális énünk közeledik egymáshoz, ezt pedig mi alakítjuk.
5. Fontossági sorrendben haladjunk, mert az általunk legjelentősebbnek tartott célért tudjuk a legtöbbet tenni, leginkább az hoz sikert.
6. Egy-három célnál többet ne tűzzünk ki egyszerre, csak ha már teljesültek!
7. Reális, elérhető célokat fogalmazzunk meg!
8. Konkrétan fogalmazzuk meg, hogy mit jelent, ha megvalósul, pontosan mit várunk magunktól, mivel lennénk elégedettek?
9. Érdemes fokozatokban, lépésekben gondolkodni, és kidolgozni a célunk felé vezető utat, ne "minden vagy semmi" alapon nézzük az elkövetkezendő heteinket.
10. Könnyebbé teszi az utunkat, ha előre kitűzött szakaszonként megjutalmazzuk magunkat.
11. Segíti a megvalósítást, ha határidőt tűzünk ki.
12. Egy új szokás 21 nap alatt alakul ki, érdemes elhatározni, hogy ha néha meg is akadunk vagy hibázunk, a 21 napot mindenképpen végig csináljuk, addig, bármi lesz, és meglátjuk a változást
13. Ha hibázunk, folytassuk onnan, ne adjuk fel, adjunk időt magunknak a váltásra.
14. Újra és újra erősítsük meg a motivációnkat, gondoljunk bele, hogy miért csináljuk, mi tudja fenntartani a kitartásunkat?
15. A korábbi sikereinkből erőt meríthetünk.
16. Segít, ha valakivel összefogunk, és együtt haladunk a célunk felé.
17. Másoktól gyűjthetünk tapasztalatot, hogyan csinálták, akiknek már sikerült?

Sokszor szeretnénk valamit elérni erőfeszítések nélkül, szeretjük a gyorsan és könnyen jövő sikereket, amelyeket nem túl fáradságos elérni. Viszont ezek az eredmények ritkán tartósak. Felelősséget kell vállalnunk magunkért, akkor is, ha néha hibázunk, az igazi eredmény az, ha újra és újra tovább megyünk és nem adjuk fel.Az Újévi fogadalmakról készült FEM3 Café interjú ide kattintva nézhető.
A Fix TV-ben hosszabban beszélgettünk  e témáról, és a boldogságról, ide kattintva nézhető a videó.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük