Kényszeres vásárlás, boltkórosság

2018. Jan. 13.
Általában örömöt okoz, ha megvehetünk magunknak valamit, ami tetszik, akkor is, ha nincs szükségünk rá, és később nem használjuk a terméket. Gyakran nagyobb élvezetesebb a vásárlás folyamata, mint a megszerzett tárgyak használata. Figyelmeztető jel lehet a vásárlási mánia kialakulására vonatkozóan, ha rosszkedv esetén megyünk vásárolni, ha olyan céllal kezdjük felkutatni a leárazásokat, hogy jobb kedvre derüljünk. A vásárlás örömöt adhat, izgalmat okozhat, viszont ha már csak ebben a tevékenységben leljük a megnyugvást, nincs más hobbynk, szabadidős tevékenységünk, miközben csak gyűlnek a polcon az új holmik, az aggasztó lehet a környezetünk számára is, érdemes figyelmet szentelni a visszajelzéseknek.
Kényszeres vásárlás esetén ez a tevékenység pótcselekvéssé válik, a lehangoltságra, stresszre az egyetlen gyógyír lehet. A vásárlást követően esetleg szégyent, bűntudatot érezhet a személy.
A függőségeknél nem elég a tüneteket kezelni, az okokat kell feltárni, mert tünetváltás fordulhat elő. A kényszer kialakulása nem függ az iskolázottságtól, intelligenciától, anyagi helyzettől, inkább a neveltetéstől, környezeti hatásoktól és genetikai háttértől.A legszembetűnőbb jelek, ha valaki folyton a vásárlásra gondol, és ellenállhatatlan késztetést érez, nem tudja ellátni a munkáját, nem törődik a kapcsolataival, az anyagi lehetőségein túl hitelt vesz fel azért, hogy vásárolhasson, és titkolózni kezd azért, hogy a családja ne vegye észre, mennyit vásárol.
A gyógyuláshoz az első lépés a belátás, amely során a személy felismeri, hogy problémája van. Fel kell tárni az okokat, amelyek a függőség kialakulásához vezettek, és meg kell vizsgálni a javításra, fejlesztésre szoruló területeket, érdemes mélyebbé tenni a kapcsolatokat, és több tartalommal feltölteni az életét, örömforrásokat találni, és megtanulni adekvát módon kezelni a stresszt.

Ide kattintva megnézheti a témában készült interjút.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük