Mit mondjak a kisgyerekemnek a szexről?

2021. Jan. 23.
A gyerekeket is érdekelheti a szexualitás, erről az életkoruknak megfelelően érdemes beszélni velük. 
Három gondolatot hoznék most:
1. maszturbáció esetén ne tiltsuk, ne keltsünk bűntudatot, szégyenérzetet, normális az, hogy felfedezi a testét és azt, hogy hogyan tud kellemes érzést okozni magának. Két dologra hívjuk fel a figyelmét: mindig tiszta kézzel tegye, és lehetőleg elvonulva, mert ez nem tartozik másokra.
Ha nagyon gyakorivá válik, akkor lehetséges, hogy a feszültségoldó hatás került előtérbe, ez esetben érdemes értő figyelemmel játszani és beszélgetni a gyerekkel, hogy fény derülhessen arra, mi zavarja, mi bántja, és példát mutatva megtanítani őt arra, hogy hogyan csökkentse a stresszt.
2. a fehérnemű-szabály: senki nem nyúlhat a testének azon részeihez, amelyeket fehérnemű takar. Ő is tartsa tiszteletben mások testét, és várja el, hogy vele szemben is így tegyenek. Ha ezt a szabályt megérti, akkor ezzel képesek lehetünk megvédeni őt egy esetleges szexuális zaklatástól.
3. Az életkornak megfelelő válaszok annyit tesznek, hogy pl. 4 évesen tökéletesen elég lehet annyit mondani a "hogyan lesz a kisbaba" kérdésre, hogy apa és anya nagyon szeretik egymást, és a babamagból lesz a baba anya pocakjában. Ha nagyon kíváncsi, akkor lehet bővíteni, pl. apa teszi a babamagot anya hasába.
Vagy hogy "mikor és hogyan"? pl. amikor szeretgetik, ölelik egymást.
Érdemes olvasni a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány oldalán található cikkeket a témában, amelyeket magasan képzett, hozzáértő szakemberek írnak.


írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük