Szexuális felvilágosítás

2021. Jan. 23.
A szülőktől gyakran hallom: "majd ha kérdez a gyerekem, szívesen beszélgetek vele, bár nem tudom, hogy hogyan beszéljünk erről a témáról."
 
Két gondolatot is felvet ez a mondat: az egyik, hogy a kamasz gyerek általában nem kérdez, vagy nem a szüleit kérdezi ebben a témában. Szeretné úgy érezni, hogy már mindent tud. És Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint - akinek az interjúit és videóit nagyon érdemes meghallgatni, számos kérdésre választ ad a témán belül -, a gyerekek már 11 éves korban megtalálják a neten a pornóvideókat.
A pornóval az a probléma, hogy függőséget okozhat, /véleménye szerint heti 3 alkalom a határ, ami még átlagosnak mondható/, és ha kialakul a függőség, akkor a valódi szexualitásban teljesítménykényszer, kudarcélmények léphetnek fel, mert mert egészen másféle élményt ad a valódi test és lélek kapcsolódása, mint a videók intenzív ingeráradata.
A másik probléma a pornóval, hogy sokan ezek alapján úgy hiszik, már ismerik a nők működését. Vagyis a látottak alapján mondható, hogy mindig azonnal készen állnak, előnyben részesítik az agresszív bánásmódot, és gyorsan elérik az orgazmust. Ezek általában nem igazak. A férfiak izgalmi görbéje gyorsan felível, a nőké általában lassabb, testi és lelki szükséglet is az előjáték, "hangulatba kell hozni" egymást, ahogy néha mondják.
 
A másik gondolat, hogy nincs a kultúránkban minta arra, hogy hogyan beszéljünk az intim témákról. Hogy a szexualitással kapcsolatos kérdések nem szégyellnivalóak, hogy a válaszok kimondhatóak, hogy a felvilágosítás ne későn érkezzen és ne csak a veszélyekről, nehézségekről szóljon. Ha nem beszélünk erről, annál sokkal jobb az is, ha írásban kommunikálunk róla a gyermekünkkel.
 
Néhány felvetés, amiről érdemes szólni.
Nincs 100%-os védekezés. Bármilyen szürreálisan is hangzik, nem árt előre tisztázni, hogy mi fog történni akkor, ha a védekezés sikertelen lenne.
Az óvszer a nemi betegségek ellen is véd. Érdemes nem egy tárgyon, hanem a férfi saját testén gyakorolni a használatát. Az óvszer nélküli előjáték során óvatosnak kell lenni, mert egyetlen csepp előváladék is okozhat terhességet, ha bejut a hüvelybe.
A gyógyszereknek lehetnek hosszútávú hormonális hatásai, érdemes utána olvasni, kérdezni.
Hasznos és szükségszerű minden fiatalnak megismerni a saját testét, felfedezni, hogy mi és hogyan nyújt örömöt. Fontos lenne, hogy a magányos örömszerzést ne övezze szégyen és bűntudat, mert ez a párkapcsolati életben gondot okozhat. Talán nem szokták ezt hangsúlyozni, de akár a saját, akár a párunk testéhez érünk, ezt tiszta kézzel tegyük, mert ellenkező esetben csípő, fájó, viszkető érzéssel járó kellemetlenséget okozhatunk.
A szexualitás akkor igazán felemelő, ha érzelmek övezik. Egymás fokozatos megismerése, és a várakozás izgalma fokozza az élmény intenzitását. Egy kapcsolatban a várva várt első együttlétet övezheti ünnepi hangulat, készülődés, egy utazás, közös élmény emelheti a fényét.
Bármikor, bármire mondhatsz NEM-et. Nyugodtan állj ki magadért, ha nem esik jól. Fontos kommunikálni a szexről. Akár előtte, utána vagy közben. Mozdulatokkal, de akár szavakkal is lehet.
Csak az OK, ami mindkét fél beleegyezésével történik. Mielőtt teszünk valamit, gondoljuk meg, hogy nem fogjuk-e megbánni, mert később már nem lehet visszavonni azt. 
 
A fentieken kívül a lista a végtelenségig bővíthető, ajánlom jó szívvel a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány által létrehozott Yelon.hu oldalt, ahol névtelenül lehet chatelni a szexualitást és sok más kérdést értő, felkészült szakemberekkel.
 


írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük