Mandula Mamák

2023. Dec. 3.
Milyen egy Mandula Mama?
A név eredete: pár szem mandulát egyen csak a gyerek, tiltja a normál evést.
Irreális elvásárok jelennek meg, „a szépségért meg kell szenvedni”, soványság mindenek felett áll.
Problémás étkezési szokásokat vezet be, megszorító, korlátozó diétás előírásokat érvényesít, gyakran evészavart alakul ki, gyakran ő is önsanyargató életmódot folytat, mintha csak ez lenne a boldogsághoz vezető egyetlen üdvözítő út.
Így az evés körüli szégyenérzet és bűntudat körül lengi a konyhát.
Óvni akarja a gyermekét az iskolai bántalmazástól, bullyingtól, testszégyenítéstől, közben lehet, hogy ő is ezt teszi vele.
Lehetséges, hogy barátnői viszonyt szeretne fenntartani a lányával, közben azonban autoriter módon parancsol és irányítja.
 
Mi az a testszégyenítés?
Angolul body shaming, amikor ítélkező, negatívan minősítő megjegyzéseket tesznek valakinek a külsejére, annak valamely szegmensére.
Hozhatja azt az érzést: "Akkor vagyok jó, ha szép vagyok!"
Vajon mi a szépség jelenleg a nyugati világban? Leggyakrabban a vékony testet azonosítják vele, bár az ápoltság, szimmetrikus arc és több más szempont is érvényesül.
 
Mandula Anyaság háttere lehet:
1. Lehetséges, hogy őt bántották az alakja miatt a kortársak, félelmeit kivetíti a gyerekére, nehogy vele is ez történjen.
2. Az édesanyja ugyanezt tette vele, ezáltal bántotta, ő tovább adja /felmerül a verbális, érzelmi bántalmazás/.
3. Kontrollra ad lehetőséget, ha úgy érezzük, hogy az életünkben nem irányíthatjuk a dolgokat, a tehetetlenség feszültté tesz, a fokozott kontrollal próbáljuk magunkat megnyugtatni. Kényszeresség lehet, amely ha nem tud teljesülni, kibírhatatlannak tűnő szorongást okoz.
4. Saját testképzavara is lehet az anyának, Anorexia, Bulímia, Purgáló zavar, Orthorexia Nervosa. Általában itt Falászavar és Testzsírfóbia nem jellemző.
5. Feltételekhez kötött elfogadás, amely végül sosem teljesül: „csak akkor vagy elfogadható, ha folyamatosan keményen küzdesz, és eredményeket mutatsz fel az általam kijelölt területen.”
6. Jót akar a lányának, azt gondolja, hogy majd jobban kedvelik, ha szép, azaz az ő fogalmai szerint vékony, talán így sikeresebb lesz a férfiaknál, jobb állásokat kap, kedvesebbek lesznek vele és boldogabb lesz.
7. "Ha én nem lehettem boldog, a lányom így majd az lehet" Végletes, katasztrofizáló gondolkodás,  mert ha a kedve szerint eszik, ahhoz a "rossz, undorító, megvetendő" fogalmakat köti.
8. Az a hit, hogy az értékesség és az élet értékei a külsőtől függenek, ki kell érdemelni, nem jár.
 
Mit okoz a gyerekben, ahogyan a Mandula Anya bánik vele?
1. Evészavarok, Anorexia, Bulímia, Purgáló zavar, Orthorexia Nervosa, Falászavar, Testzsírfóbia kalóriaszámolgatásba is bele lehet betegedni.
Az evészavar gyakran testképzavarral jár, vagyis másokat lehet, hogy reaálisan lát, de magát nem, torznak, visszataszítónak, pl. túl kövérnek látja magát akkor is, ha kórosan sovány.
2. Irreális elvárások maximalizmushoz, kényszerességhez vezethetnek, nem tud megnyugodni, ellazulni, felszabadulni, folyamatosan küzdeni fog az élet valamely területén, akár belebetegszik, az eredményeket hajszolja, túl szigorúvá válhat a felettes én!
3. Ő is ezt fogja tovább adni a gyerekének.
4. Nem rendelkezhet a teste fölött, nem dönthet róla, és nem figyelhet a szükségleteire, ez akár ahhoz is vezethet, hogy ha abúzus áldozata lesz, közben sem meri megpróbálni megvédeni magát, és utána sem mer szólni. Mintha a jogfosztottság állapota alakulna ki.
5. Szexuális zavarok, vaginizmus, orgazmusproblémák, partnerek nem megfelelő választása, mivel úgy érzi, az örömforrásokat meg kell tagadnia magától. Hevesi Kriszta szexuálpszichológus szerint a szexualitás után a test második legnagyobb örömforrása az étel, összefügghet az a viselkedés, amit ezen a két területen tanusítunk.
6. Gyerek számára a dietetikusok szerint nincs rossz vagy jó étel, ha nem túlevő, akkor mértékkel mindent lehet, kíváncsi, kóstol, kísérletezhet. /Létezik a túlevőket segítő közösség, sokaknak segít, ez is függőséggé tud válni, ha valakinek hajlama van rá./
7. Bűntudat és szorongás fogja uralni a viselkedést, amely átvetül az élet más területeire is.
8. Kontrollvesztés kétségbeesést hozhat később az élet más területein, mivel ez ismeretlen terep, korábban folyton erős kontroll alatt volt.
9. Önállótlansághoz vezethet, legyen szófogadó az anya szerint, így konfliktuskerülő is lesz
10. Később is az ételekhez fűződő abnormális viszony, egyedül nem tud enni, vagy alig eszik meg pár féle ételt
11. Önbizalomhiány, megfelelési kényszer, amely toxikus, bántalmazó kapcsolatokba hajthatja a gyereket, akik hasonlóan elnyomóan bánnak vele, mint az anyja, ahol ő és az akarata, szükségletei nem számítanak, nem jogosak. Innentől bármilyen más helyzetben másokkal szemben is ezt fogja érezni, elnyomja a saját érzéseit, ő nem lesz fontos, nem lesz joga szólni fontos helyzetekben, nem mer nemet mondani, bántalmazó kapcsolat természetes lesz a számára, mert a gyerek elfogadja a szülő döntéseit, azt hiszi, hogy az a szeretet, ezt a mintát szívja magába, és keresi majd a kapcsolataiban.
Ez alakulhat ki benne: „Az evés bűnös dolog, meg kell felelnem a felnőttek elvárásainak, ezért meg kell tanulnom leküzdeni a vágyaimat. Anya jót akar nekem, segít, én kicsi vagyok, nem tudom egyedül megítélni. Amit érzek nem jogos, nem érvényes, nem tudom megbízhatóan megítélni a világot és a saját érzéseimet, jobb, ha másokra hagyatkozom.”
12. Szorongásos zavarok, pl. kényszerbetegség, pánikroham.
13. Függőségek
14. Önbántás, túl szigorú önmagával szemben is, lehet vagdosás, hajtépkedés stb.
 
Amikor baj van
- Anyának kellene terápia, de belátja-e, hogy baj van?
- Gyerek leválását engedni, hogy szabadulhasson, érzelmileg, fizikailag, a számára is szükséges lehet terápia, hogy felülírja, gyógyítsa a minta káros elemeit.
- Másik szülő szerepe, az apa észleli, látja a problémát? szól? beavatkozik?
- Felmerül a kérdés, hogy ez már bántalmazás? Környezet jelzései család felé, rendszer felé.
 
Milyen az "elég jó anya", milyen irányba kellene menniük a Mandula Anyáknak is?
- Feltétel nélküli elfogadás a gyerek felé.
- Az étel táplálék, ne társítsunk hozzá érzelmeket, vagy erkölcsi értéket, ne dimenzionáljuk túl.
- Lukács Liza evési problémákkal foglalkozó szakpszichológus cikkei, pl. ne TV előtt együnk, mashogy.hu
- Ne jutalmazzunk/büntessünk vele, pl. "ha megeszed a főételt, akkor ehetsz desszertet".
- Mintaadás, példamutatás az evés területén is.
- Ne erősítsük meg az önsanyargatást dicsérettel "büszke leszek rád", "meg ne lássam" "nem is vagy éhes", "csak a vékony nőket szeretik, ők sikeresek" "más nem eszik ennyit" "én nem ettem ennyit a te korodban, én 45 kiló voltam".
- Átadja azt, hogy nem csak a külsőn múlik a boldogság.
- Ne rettegjünk a gyerekünk későbbi sikertelensége miatt, ne mutassuk, ezen mi dolgozzunk akár a másik szülővel közösen.
- Önelfogadás.
- Feszültséggel kell kezdeni valamit, nem vetítheti ki a gyerekére.
- Gyereket egészben lássa, ne csak egy részre hangsúly a személyiségben
- Saját élete rendben legyen, ezért folyamatosan tegyen
- Öröm, megnyugvás érzései megélhetőek legyenek, a gyerek számára is megengedhetőek.
- Szeretet és keretek a legjobb nevelési módszer.
- A gyerek látható legyen a számára, nem láthatatlan, tanítsuk meg, adjunk teret neki, hogyan ismerheti fel a saját szükségleteit, ne elnyomja, ne mindig külső kontroll legyen. Ez életmentő lehet később.
- Már a szavak előtti korban fontos a kapcsolódás, tartalmazni a pici feszültségeit, konténer-funkció, „kibírom”, nem pedig pluszba adok neki, újrakapcsolódás mindig.

A témáról a Duna TV Családi Kör című adásában beszélgettünk 2023. 12. 03-án.

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük