Párkeresés

2013. Apr. 25.
Hiszem, hogy mindenki megtalálhatja a párját. De ehhez szükség van arra, hogy ne adjuk fel önmagunkat, és tisztában legyünk saját magunkkal. Érdemes nap mint nap feltenni magunknak a kérdést: mire lenne szükségünk, mire vágyunk, mitől lennénk elégedettek, boldogok? Merjünk az ösztöneinkre, érzéseinkre, belső hangunkra hallgatni!

Rendkívül fontos, hogy már a párkeresés előtt tegyünk szert önismeretre! Tisztázzuk magunkban, hogy milyen értékekkel rendelkezünk, és mi az, amit várunk a párkapcsolattól. Az ismerkedés során már korán érdemes kialakítanunk a számunkra megfelelő kereteket, hiszen ezzel a másik megbecsülését, tiszteletét is kivívjuk, és kommunikáljuk azt, hogy milyen mederbe szeretnénk terelni a kapcsolatot.
Érdemes nap mint nap feltenni magunknak a kérdést: mire lenne szükségünk, mire vágyunk, mitől lennénk elégedettek, boldogok? Merjünk az ösztöneinkre, érzéseinkre, belső hangunkra hallgatni! Ha fontosak vagyunk a másik számára, akkor azt egyértelműen érezni fogjuk, nem lesz szükség találgatásra és kétségekre. Vegyük észre a jeleket: ha más valakiről áradozik, nem figyel ránk, csak magáról beszél, rendszeresen késik, gyakran kritizál, és kevésbé dicsér, valamilyen komoly függősége van, akkor nem érdemes az időt rá fordítani.
Gyakran kihívásnak tekintjük valakinek a meghódítását, megváltoztatását, be akarjuk bizonyítani, hogy "elég jó"-k vagyunk, de ez a hosszú és kimerítő küzdelem csak a legritkábban hoz eredményt, nem menthetjük meg a másikat, nem hozhatjuk meg helyette a döntéseit! Azzal tehetjük a legtöbbet, ha a viselkedésünkkel kivívjuk a tiszteletét, nem pedig megalázkodva igyekszünk megszerezni a figyelmét, hanem megvalósítjuk magunkat, a saját életünket éljük, örömforrásokat találunk. Merjük kimondani az érzéseinket, higgadtan megfogalmazni, ha valami zavar, és bátran kérjünk, amellett, hogy adunk is!
Már a kapcsolat elején érdemes tudnunk, hogy mi a szeretetnyelvünk: az elismerő, dicsérő szavak, a minőségi idő, amely a valódi egymásra figyelést jelenti, az ajándékozás, a szivességek, figyelmességek, illetve a testi érintés.
Hiszem, hogy mindenki megtalálhatja a párját. De ehhez szükség van arra, hogy ne adjuk fel önmagunkat, és tisztában legyünk saját magunkkal.

A témához kapcsolódó cikk:
Párkapcsolati válság


Ha szeretnél párt találni, és nem tudod, hogyan, vagy nem érted, hogy miért nem sikerül, akkor jelentkezz a Párkapcsolati Tréningre a NőiLélek.hu-n, itt sok mindent megtudhatsz a párkapcsolatok működéséről, és magadról is!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük