Szülés utáni depresszió Apukáknál

2015. Jul. 1.
Ritkán beszélünk az Anyukákat érintő szülés utáni depresszióról, de még ritkábban említjük, hogy ez az Apukáknál is előfordulhat. Fontos tudnunk az okairól, tüneteiről, hiszen a szülőknek szükségük van egymásra, és a gyermeküknek is mindkettejükre, mind fizikailag, mind érzelmileg, ehhez pedig nélkülözhetetlen a mentális egészség.

Tünetek:
Ha valaki tartósan lehangolt, kedvetlen, aggódik illetve tehetetlennek érzi magát, nem leli örömét a gyermekével való foglalkozásban, kimerült, szorong, akkor felmerülhet a gyanú, miszerint depresszióról lehet szó.

Okok:
Az apukákat is érinti az alváshiány, a megnőtt felelősség, mindemellett a férfiak általában nehezebben beszélnek az érzéseikről, könnyebben magukba zárják azt, vagy menekülnek munkába előlük, esetleg másik kapcsolatba, vagy valamilyen káros szenvedélybe fojtják azt.
Ahogy az édesanyáknál, úgy az apáknál is felmerülhet az alkalmatlanság érzése, az, hogy nem tudták, hogy mire vállalkoznak, felkészületlennek, tehetetlennek érzik magukat.
A legkritikusabb a születés utáni első félév, bár az édesapáknál  már a terhesség alatt is jelentkezhet depresszió, ha elhanyagolva érzik magukat és nem tudnak eléggé részesei lenni a babavárásnak, kívülállók maradnak.

Nemi különbség:
A férfiak gyakrabban dühvel, agresszió útján fejezik ki ezeket az érzéseket, a nők gyakrabban szomorúan befelé fordulnak, sírnak.

Fokozhatja az apa depresszióját:
- ha fiatal,
- ha az első gyermek érkezik,
- ha nem tervezett baba érkezik,
- ha az anya is depressziós, illetve
- ha az anyától sok kritika éri.
Lehetséges, hogy ha ez sorozatosan történik, akkor az apuka megbántódik és a továbbiakban nem próbál segíteni, nem igyekszik részese lenni a gyermek nevelésének, gondozásának, így pedig mélyülhet a szakadék a két szülő ill. a szülő és gyermek között.
A depressziós apák nagyobb valószínűséggel bántalmazzák vagy elhanyagolják a gyermeküket.
 
Fontos lenne tehát:
- a szülőségre amennyire lehetséges, felkészülni,
- az édesapákat is bevonni a babavárásba,
- a párkapcsolattal is törődni, mindamellett, hogy egy ideig valóban minden figyelem a gyermekre irányul, azonban hosszútávon a szülői illetve férfi-női szerepet össze kell hangolni a kiegyensúlyozott párkapcsolat, és párkapcsolaton alapuló kiegyensúlyozott család érdekében.

Ide kattintva olvasható a "Szülés utáni depresszió" című cikk az Anyukákkal kapcsolatban.


írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.huFriss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük