Az Esküvő szerepe a Nők és Férfiak életében

2012. Jun. 6.
A kislányok fehér lovon érkező hercegről álmodoznak, és arról, hogy a herceg térden állva kéri meg a kezüket, az esküvőn pedig minden tökéletes lesz, hatalmas fátyollal, és életre szóló szerelemmel. Mégsem csak a hölgyek számára fontos esemény az esküvő.

Az evolúciós folyamat során megőriztük azt a nemek közti különbséget, hogy a férfiak általában szívesebben vadásznak új prédára, a változatosság és újdonság jegyében, amíg a nők számára fontosabb az elköteleződés, a stabilitás, az állandóság, hogy az otthon tüzét őrizhessék. Ehhez azonban érzelmi biztonságra van szükségük, ígéretre, és minden nap új megerősítésekre, amelyek során tudhatják, hogy számíthatnak a párjukra, és mellettük fog állni a nehézségek között is, nem csak a szép és pillekönnyű napokon.



Mi lenne az esküvő? Ígéret? Ünnep? Szertartás? Formalitás? Mindegyik egyben.
Mivel napjainkban is gyakori a válás, ezért sokan úgy gondolják, fölösleges pénzkiadás, papírmunka, formaság. Mindemellett kutatások igazolják, hogy nem csak a nők, hanem a férfiak életében is fontos, hogy legyen egy rituálé, egy mérföldkő, amely jelzi, hogy egy fontos dolog történik. Átadni magunkat az ünnepnek, megélni, átérezni, alkalmat teremteni arra, hogy örüljünk neki, és a boldogságunkat másokkal is megosszuk, fontos, még akkor is, ha sokan nem gondolják annak. Bizonyított, hogy kevesebb a különválás a házasok között, mint a házasság nélkül együtt élők között.

Természetesen ahhoz, hogy létre jöhessen egy esküvő, el kell fogadni, hogy valóban fajsúlyos dolog történik, vállalni kell a felelősséget magunkért, és a társunkért. Egy légvárat nem lehet sokáig építeni, de egy stabil alapokkal rendelkező kapcsolatot igen. Aki úgy gondolkodik, hogy „csak éldegélünk együtt, aztán majd meglátjuk, lesz, ami lesz”, az valóban tarthat az esküvőtől, hiszen nincsen egy komoly szándék, amely abba az irányba vinné a párkapcsolatot. Viszont ha egy pár nem egyik napról a másikra él, hanem a közös jövőjüket tervezgetik, egy úton szeretnének tovább haladni az életükben, akkor az esküvő nem ronthat a kapcsolatukon, csak szebbé, tartalmasabbá, erősebbé és nemesebbé teheti. Bizonyíthatja azt, hogy nem véletlenül sodródtak egymás mellé, és ha az életükbe gondok köszöntenének be, akkor adhat egy fogódzót arra vonatkozóan, hogy van közös múlt, közös élmények, közös fogadalom, ami erőt adhat a nehéz napokban.

Minden nap egy új lehetőség arra, hogy meghozzuk a döntést: igen, kitartok a párom mellett, vele szeretnék élni, teszek érte, és áldozatokat is hozok, ha arra van szükség. És egy párkapcsolat csak akkor maradhat fenn, akkor élhet és épülhet, ha a könnyebb és nehezebb napokon is minden alkalommal meghozzuk ezt a döntést a párunk mellett.




A mesékből nem derül ki, hogy az esküvő után mi következik, hogyan őrizhetjük meg a házasságunkat, de ha szeretnéd tudni, akkor jelentkezz a Párkapcsolati Tréningre a NőiLélek.hu-n!

írta: Csizmadia Dóra

 Vissza az írásokhoz

Legutóbbi írások
Kulcsszavak
Csizmadia Dóra Dalma pszichológus

Csizmadia Dóra Dalma

diplomás pszichológus
klinikai szakpszichológus-jelölt
+36.20.394.2020
info@csizmadiadora.hu







Friss adatvédelmi tájékoztatónkban megtalálja, hogyan gondoskodunk adatai védelméről. Oldalunkon sütiket használunk a jobb működésért. További információk
Nem fogadom el
Rendben
Beállításait mentettük